Palóc vadleves

Kategória:

Őz receptek

Hozzávalók:

  • 40 dkg õzhús vegyesen
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 evõkanál liszt
  • 1 evõkanál pirospaprika
  • kb. 2 l hideg víz
  • só, õrölt bors, majoránna ízlés szerint
  • 1 csomag petrezsemzöld
  • 15 dkg zöldbab
  • 15 dkg burgonya
  • kb. 2 dl tejföl

Elkészítés:

Kiolvasztjuk az apróra vágott szalonnát és a zsiradékján megpiritjuk a szálasra vágott hagymát. Megszórjuk az 1 kanál liszttel, kicsit pirítjuk, majd az 1 kanál paprikával hozzáadjuk a kis darabokra vágott húst és kevergetjük, vigyázva, hogy a paprika le ne égjen, mert akkor keserû lesz. Végül felengedjük a hideg vízzel, ízesitjük sóval, õrölt borssal, majorannával, apróra vágott petrezselyemzölddel.
Miután a hús már majdnem puha, beletesszük a feldarabolt zöldbabot és a kockára vágott burgonyát, majd készre fõzzük. A végén belekeverjük a tejfölt, de lehet késõbb is, amikor kiszedtük a levest a tányérba, akkor adni a tetejére egy kanállal. Utána túrós buktát és savanykás fehér bort kínálunk (pl. Cserszegi fûszerest vagy Irsai Olivért).

Tekintse meg galériánkat




József Attila Dorozsmai Vadásztársaság